'Bloemenconvenant hoopvolle stap naar duurzame sector'

Vertegenwoordigers uit de sierteeltsector van bloemen en planten ondertekenden woensdag 3 juli een convenant die de sector duurzamer moet maken. De bloemensector erkent dat er met de teelt in derdewereldlanden veel mis is. Stichting Max Havelaar vindt het een eerste stap om de sector verder te verduurzamen.

Nederlandse bedrijven zijn op grote schaal betrokken bij de teelt in Afrika en Zuid-Amerika. 'Door het overvloedig gebruik van bestrijdingsmiddelen en water komt de voedselproductie in die landen in gevaar. Ook de arbeidsomstandigheden zijn slecht', benadrukte NPO Radio.

Eisen stellen

Na jaren van voorbereiding zijn kwekerijen, veilingen, handelaren, retailers, overheid en NGO’s tot dit akkoord gekomen, dat zowel op gebied van milieu als sociaal eisen stelt aan de spelers in de sierteeltketen, vermeldt Stichting Max Havelaar

De organisatie is met name verheugd met de passage in het bloemenconvenant die zegt dat de sector bereidt is om te komen tot een beter inkomen voor arbeiders op de kwekerijen, waarvan een groot deel opereert in Afrikaanse landen als Ethiopië en Kenia. 'Voor het eerst zou dit concrete financiële eisen en een tijdspad richting leefbaar loon betekenen', aldus de stichting. 

Steun Fairtrade

Fairtrade Max Havelaar ondertekende zelf echter niet het convenant. Zij laat weten dat Fairtrade in de praktijk op vele aspecten verder gaat, zoals in de organisatie van arbeiders, de rol van vakbonden, premiebetalingen en de service aan arbeiders. 'Om die reden kan Max Havelaar als vertegenwoordiger van Fairtrade Internationaal niet het convenant zelf ondertekenen.'

Wel ondertekende Max Havelaar een steunverklaring om deze eerste stap in de sector te verwelkomen en verdere stappen van de sierteeltsector aan te moedigen.

Sociale keurmerken

In de sector zijn naast het keurmerk Fairtrade Max Havelaar ook andere keurmerken die sociale en milieu-aspecten in acht nemen en die meetellen binnen de Barometer Duurzame Bloemist. Dit zijn Florverde® Sustainable Flowers, EHPEA Code of Practice Silver + Gold level en Kenya Flower Council Silver + Gold Standard. Lees meer over de drie keurmerken.