Lifestylewinkel PUUR Bloem & Binnen in Schoonhoven omlijst bedrijfsvoering met duurzame status

De eigentijdse bloem- en interieurwinkel PUUR Bloem & Binnen, al 12,5 jaar een gevestigde naam in het stadshart van Schoonhoven, kan met eer de titel Barometer Duurzame Bloemist dragen, tegenwoordig ook Sustainable Florist. Eigenaren en bloembinders Nelleke Hoek en Judith van Vuurde vinden het belangrijk voor bestaande en toekomstige klanten bewuste keuzes te maken.

“Met het duurzaamheidscertificering tonen we aan dat we bewust met het milieu bezig zijn. Niet alleen voor bestaande klanten, maar ook voor toekomstige klanten. Wij geloven dat we allemaal bewuster met het milieu om moeten gaan”, aldus Nelleke en Judith die met [Afbeelding met tekst, persoon, grond, buiten Automatisch gegenereerde beschrijving] het team bezorgt in Schoonhoven, Bergambacht, Lopik, Cabauw, Polsbroek, Vlist, Groot Ammers, Nieuwpoort en omstreken.

Duurzame inkoop

In juni ontving de winkel de zilveren status van de Barometer. De helft van de ingekochte bloemen en planten heeft een duurzaam keurmerk en dat is ruim 20 procent meer dan vereist. Het duo is daarmee onderweg naar de gouden status, dat als doel met stip aan de horizon staat. Het team van PUUR Bloem & Binnen koopt veelal het milieukeurmerk MPS-A(+) in, maar ook andere keurmerken zoals EKO/Biologisch, On the way to PlanetProof en Fairtrade/Max Havelaar zijn toegestaan.

Verantwoorde bedrijfsvoering

Het hele proces van certificeren heeft door de coronacrisis ongeveer een jaar geduurd. Van inkoopregistratie tot het doorvoeren van aanpassingen in de winkel, denk aan het gebruik van verantwoorde schoonmaakmiddelen, maar ook energiezuinig rijden en LED-verlichting. “Zaken als groene stroom, afvalscheiding en duurzaam verpakkingsmateriaal hadden wij al op orde, maar wij vonden de begeleiding via het bloemistencollectief FloraNL wel prettig. Dit maakte het certificeren voor ons wel makkelijker. Zij hadden de knowhow en hiermee werd ook wat werk uit handen genomen”, zegt Nelleke.

Een groot voordeel van FloraNL is dat ook landelijk bezorgd kan worden. Alle aangesloten bloemisten hebben de intentie zich te certificeren voor de Barometer Duurzame Bloemist. “Een duurzaam boeket voor iedere zakelijke klant is daarmee dichterbij dan je denkt”, stellen de dames.