Verschil tussen een gecertificeerde en een normale bloemist

Op het blote oog kun je het niet zien, het verschil tussen een gecertificeerde en een normale bloemist die zegt ook wel duurzaam te zijn. Vaak zie je het ook niet aan de bloemen en planten zelf. Terwijl gecertificeerd duurzaam de norm zou moeten zijn. Hoe weet u dit dan wel?

Illustratie Mijnduurzamebloemist.nl door Tessa M. de Graaf van Ownme.nl

Certificering

Verantwoording voor duurzamere bloemen en planten ligt zowel bij de kwekers als bij de bloemisten. Echter kunt u als klant ook verantwoording nemen. Vraag daarom aan de bloemist of hij/zij het certificaat Barometer Duurzame Bloemist kan laten zien. Ook hebben sommige gecertificeerde bloemisten labels van Mijnduurzamebloemist.nl aan hun boeketten hangen waarop staat dat de bloemist is gecertificeerd. 

,,Duurzaam is de norm'' 

Vaak zijn er ook al andere signalen bij een bloemist te zien, waaruit blijkt dat hij/zij actief bezig is met duurzaamheid of al is gecertificeerd, bijvoorbeeld door het rijden van een elektrische auto, het opleiden van stagiaires, leveren in de BloemenBoxX, duidelijke afvalscheiding, zonnepanelen op het dak of andere maatregelen die iets met milieu of welzijn te maken hebben. Maar alleen die signalen geven geen garantie voor de toekomst en is gecertificeerd duurzaam eigenlijk de norm.

Het verschil: duurzamere bedrijfsvoering gegarandeerd 

Veel bloemisten hebben bewust of onbewust allicht enkele van deze maatregelen getroffen, daarentegen hebben zij (nog) niet de stap naar een certificering genomen. Terwijl juist deze certificering een duurzamere bedrijfsvoering garandeert! Dit is dus het voornaamste verschil tussen een gecertificeerd duurzame bloemist en een bloemist die ook wel duurzaam zegt te zijn.

Lees meer over duurzaam ondernemen:
Beeld: biodiversiteit natuur. Fotografie: Attila Hoiting
Foto: Attila Hoiting