Duurzaamheidsbeleid bloemen (verzend)organisaties

In de bloemisterij wordt samengewerkt met verschillende (verzend)organisaties. Boeketten worden onder andere hierdoor in heel Nederland en zelfs over de hele wereld verspreid. Om zoveel mogelijk transparantie te bieden, brengen wij in kaart wat het duurzaamheidsbeleid van de verschillende organisaties is.
 

Dankzij een netwerk van professionele, vakbekwame bloemisten helpt Euroflorist klanten over de hele wereld hun vrienden, familie, collega’s en geliefden blij te maken, aandacht te schenken en te herdenken. De organisatie is actief in twaalf landen en heeft ruim 9000 bloemisten die samen de levering van meer dan 1,8 miljoen boeketten per jaar mogelijk maken.

Binnen het netwerk waren 185 Nederlandse bloemisten aangesloten bij Fair Flowers Fair Plants (FFP) en omstreeks 2015 hadden vijf bloemisten het certificaat Barometer Duurzame Bloemist. Barometer gecertificeerde bloemisten garanderen een percentage duurzame inkoop, afhankelijk van het niveau brons, zilver of goud. Daarnaast worden hoge eisen gesteld op het gebied van het milieu, personeel, veiligheid en hygiëne. 

Per 1 januari 2018 is het FFP-label van de markt gehaald. FFP-bloemisten konden FFP-boeketten samenstellen (met minimaal 80 procent duurzame bloemen en snijgroen) Euroflorist vindt het namelijk belangrijk dat klanten bij hen terecht kunnen voor handgemaakte, eerlijke boeketten.

Euroflorist Nederland BV
020 - 7028100
info@euroflorist.nl
www.euroflorist.nl
 

Fleurop Interflora Nederland BV is 100 jaar (sinds 1921) gespecialiseerd in het verzenden van bloemen, nationaal en internationaal. In Nederland zijn lokale vakbloemisten aangesloten (landelijke dekking) bij de coöperatie en wereldwijd zijn dat er 40.000, verdeeld over ruim 140 landen.

Fleurop ondersteunt en stimuleert aangesloten leden waar het gaat om duurzaam ondernemen. In dit kader is in samenwerking met SMK (beheerder van diverse certificatieschema’s waaronder de Barometer Duurzame Bloemist) de Barometer-tool geïntroduceerd. De tool maakt bloemisten duidelijk waar zij staan en op welke punten zij hun bedrijfsvoering kunnen verduurzamen om in aanmerking te komen voor het certificaat Barometer Duurzame Bloemist. Bloemisten treffen verschillende maatregelen om zowel inkoop als de bedrijfsvoering te verduurzamen.

Door een proactieve aanpak groeit het aantal Fleurop bloemisten, dat aantoonbaar duurzaam onderneemt, snel. Eind 2021 heeft Fleurop een landelijk dekkend netwerk van gecertificeerde bloemisten. Dit is erg belangrijk voor de sector.

Fleurop Interflora Nederland BV
0900 - 15 01
info@fleurop.nl 
www.fleurop.nl
 

Als landelijke organisatie van samenwerkende bloemisten heeft FloraNL een sterk duurzaamheidsbeleid. De drie pijlers van de bloemistenorganisatie zijn samenwerken, duurzaamheid en innovatie. Door samen te werken zorgt dit naast optimalisatie ook voor een beter rendement. 

De aangesloten bloemisten die zich committeren aan deze organisatie hebben minimaal de intentie zich duurzaam te certificeren volgens de Barometer Duurzame Bloemist. De organisatie ondersteunt de bloemisten door maximale begeleiding te bieden, waarbij deelnemende bloemisten letterlijk worden geholpen op hun weg naar de duurzaamheidscertificering door onder meer het opzetten en het verzorgen van de administratie, door drempels te beperken of proberen te verwijderen voor de bloemist. Ook zorgt FloraNL voor goede communicatiemiddelen om de gecertificeerde bloemist te promoten, zoals het opzetten en beheren van deze website Mijn Duurzame Bloemist.

Het doel van FloraNL is een landelijk netwerk van gecertificeerd duurzame bloemisten. Inmiddels kan in bijna 45 procent van Nederland door een gecertificeerd duurzame bloemist bezorgd worden. 

FloraNL
085 489 17 73
info@floranl.nl
www.floranl.nl
 

Topbloemen is een verzendorganisatie met een eigen netwerk van ruim 500 aangesloten bloemisten. Hiervan zijn zo'n 160 Premium A bloemist. Een van de voorwaarden om Premium bloemist te zijn, was deelname aan Fair Flowers Fair Plants. Van 2015 tot 2018 had Fair Flowers Fair Plants een landelijke dekking met FFP in Nederland. Per 1 januari 2018 is het FFP-label echter van de markt gehaald, waardoor Topbloemen geen landelijke dekking meer had voor het verkopen van FFP-boeketten. 

In navolging op FFP heeft de overkoepelende organisatie Topgeschenken Nederland B.V. het Green florist keurmerk opgericht. Het Green florist keurmerk is een keurmerk dat de duurzaamheid van samengestelde boeketten in de bloemensector traceerbaar maakt. Van de Premium A bloemisten zijn 66 inmiddels Green florist gecertificeerd. Het streven is om eind dit jaar op minimaal 100 te zitten. Bloemisten met het Green florist keurmerk maken boeketten waarbij 80 procent van de bloemen en het snijgroen het MPS-A keurmerk heeft. De bloemist moet dit via de inkoopfacturen kunnen aantonen. Ook voldoet de bloemist, net zoals bij de Barometer, aan verschillende MVO-eisen. Controle vindt plaats door MPS-ECAS, een certificeringsorganisatie die is gelieerd aan MPS. 

Topgeschenken Nederland BV
088 - 110 8000
info@topbloemen.nl
www.topbloemen.nl
 

Overige organisaties:

De bloemisten aangesloten bij de coöperatie Duurzame Bloemisten Groep (DBG) hebben een vooruitstrevende visie en aanpak op het gebied van mens, dier en milieu. Voorwaarde van lidmaatschap is dat de leden (bloemisten), indien zij nog niet in het bezit zijn van het certificaat Barometer Duurzame Bloemist, zij binnen een jaar aan de criteria voldoen. Het gaat hierbij om een bedrijfscertificering. In Nederland het hoogst haalbare keurmerk binnen de branche. 

Bloemisten verduurzamen hun bedrijfsvoering en de inkoop van bloemen en planten. Door gerichte in- en verkoop van duurzaam geteelde bloemen, helpen zij de volledige bloemensector te verduurzamen. De intentie van de overheid om voor 100 procent, en de semi-overheid 70 procent, duurzaam in te kopen, draagt hieraan in belangrijke mate bij.  

De Duurzame Bloemisten Groep noemt zichzelf geen verzendorganisatie, omdat bloemisten onderling geen orders aan elkaar kunnen doorsturen.

Duurzame Bloemisten Groep
070-240 02 00
info@duurzamebloemisten.nl
www.duurzamebloemisten.nl