Verschil gewone en duurzame bloemist

Op het blote oog kun je het niet zien, het verschil tussen een gecertificeerde en een normale bloemist die zegt ook wel duurzaam te zijn. Vaak zie je het ook niet aan de bloemen en planten zelf. Terwijl gecertificeerd duurzaam de norm zou moeten zijn. Hoe weet u dit dan wel?

Met elkaar op weg naar duurzaam

Verantwoording voor duurzamere bloemen en planten ligt zowel bij de kwekers als bij de bloemisten. Naast het duurzaam inkopen van bloemen en planten, voeren gecertificeerde Barometer-bloemisten een duurzame bedrijfsvoering, oftewel zijn zij gericht bezig met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Onder MVO kan zowel aan milieu als sociale verantwoording worden gedacht. Eenmaal gecertificeerd ontvangen bloemisten het certificaat Barometer Duurzame Bloemist. niveau brons, zilver of goud. Door bij een gecertificeerde bloemist (in) te kopen, kun je ook een bijdrage leveren aan het milieu.

Certificering de norm

Vaak is ook aan andere tekens bij een bloemist te zien, dat hij/zij actief bezig is met duurzaamheid of al is gecertificeerd, bijvoorbeeld door het rijden van een elektrische auto, het leveren in de BloemenBoxX, duidelijke afvalscheiding, zonnepanelen op het dak of andere maatregelen die iets met milieu of welzijn te maken hebben. Maar alleen die signalen geven geen garantie voor de toekomst en is gecertificeerd duurzaam eigenlijk de norm. 

Bestel duurzaam boeket

Maatschappelijk

Binnen de certificering is ook aandacht voor de bedrijfsvoering. Naast maatschappelijk verantwoord ondernemen oftewel milieuverantwoording is een goede omgang met medewerkers en stagiaires. Hier horen bij: betaling conform CAO, werkoverleg en functioneringsgesprekken en stagiaires écht betrekken bij het bedrijf, zodat zij het vak goed leren (in plaats van hen te gebruiken voor alleen de vervelende klusjes).

Ook het sponsoren van plaatselijke verenigingen en goede doelen worden gezien als MVO. Of het doen van vrijwilligerswerk bij een MVO-organisatie met het bedrijf (een bloemenworkshop geven) en/of aangesloten zijn bij (sociale) netwerkorganisatie zoals bijvoorbeeld MVO Nederland.

Het verschil: duurzamere bedrijfsvoering gegarandeerd

Veel bloemisten hebben bewust of onbewust enkele van deze maatregelen getroffen, daarentegen hebben zij (nog) niet de stap naar een certificering genomen. Terwijl juist deze certificering een duurzamere bedrijfsvoering garandeert! Dit is dus het voornaamste verschil tussen een gecertificeerd duurzame bloemist en een bloemist die ook wel duurzaam zegt te zijn.